top of page
PR-removebg-preview.png

Прийнято закон про електронні комунікації. В чому його суть?

30 вересня 2020 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому закон «Про електронні комунікації» (законопроект № 3014), який встановлює повноваження держави в управлінні діяльністю в сфері електронних комунікацій.

У 2014 році Україною було ратифіковано Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, (далі – Угода про асоціацію), яка передбачає обов’язок України з імплементації до національної правової системи законодавчих актів ЄС у сфері телекомунікацій, в тому числі, нових. Для відповідності українського законодавства актуальному законодавству в ЄС було розроблено план заходів з реалізації інтеграції до внутрішнього ринку ЄС у сфері цифрової економіки, реалізація якого припадає саме на 2019-2020 роки, в т.ч. шляхом оновлення відповідного законодавства.

Метою прийнятого Закону та державної політики в сфері електронних комунікацій є, зокрема:

- розвиток ринків доступу до електронних комунікаційних мереж та ринків електронних комунікаційних послуг, що забезпечує розгортання та використання електронних комунікаційних мереж високої та надвисокої пропускної здатності, розвиток конкуренції, сумісність електронних комунікаційних послуг та переваги в отриманні більш якісних послуг для кінцевих користувачів;

- створення засад для ефективного користування радіочастотним спектром для забезпечення економічного, соціального інформаційного та культурного розвитку, державної безпеки, обороноздатності, виконання міжнародних зобов’язань.

Закон має низку новацій як для операторів мобільного зв’язку так для їх абонентів.

Зокрема для Операторів з’явиться принцип технологічної нейтральності (право користування зазначеними в ліцензії смугами радіочастот без обмеження застосування дозволених в Україні радіотехнологій) та Spectrum sharing (можливість операторів ділитися радіочастотним спектром між собою), а всі відносини з регулятором зможуть відбуватися виключно в електронній формі на відповідній платформі.

В свою чергу абоненти зможуть обирати конкретні послуги без обов’язку покупки конкретний пакет послуг у оператора, покращиться доступ населення до мережі Інтернет, спрощується процедура захисту прав абонента, шляхом направлення електронної скарги регулятору. Також з’явиться і захист абонентів від спаму, для чого вносяться відповідні правки до Кодексу про адміністративні правопорушення.

Не дивлячись на всі позитивні зміни Закону, багато його норм залишаються спірними і зауваження щодо регулятора підуть до законопроекту № 4066 Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотному спектру та надання послуг поштового зв’язку України.

Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року. Офіційно текст закону не оприлюднено, тому він може відрізнятися.

44 перегляди
bottom of page