top of page
PR-removebg-preview.png

Блокування податкових накладних: не варто покладатися на вдачу

Взаємодія підприємців та фіскальних органів завжди є непростим аспектом. Останнім часом однією із найпоширеніших проблем є відмова у реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування (ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), яку ще називають “блокуванням накладних”.

З 01.02.2020 року почав діяти Порядок № 1165, який регулює порядок реєстрації (зупинення чи відмови у реєстрації) ПН/РК. Даний порядок встановлює критерії відповідності податкових накладних, критерії ризиковості операцій, порядок адміністративного оскарження рішень про відмову у реєстрації, тощо.

При цьому варто розрізняти такі поняття як зупинення реєстрації ПН/РК та відмова у реєстрації. У першому випадку підприємець протягом 365 днів може надати пояснення та документи по відповідній ПН/РК для її підтвердження та прийняття рішення про реєстрацію такої ПН/РК. Своєю чергою відмова у реєстрації є так званим «блокуванням» і в такому випадку потрібно діяти вже іншим чином.


Що ж робити підприємцю, якщо податкова накладна була “заблокована”?


У такого підприємця є два шляхи розв’язання даної проблеми: оскарження в адміністративному порядку та в судовому порядку.

Одразу варто зазначити, що адміністративна процедура оскарження є більш простою та швидкою порівняно з судовим оскарженням, однак досить часто не вирішує проблему.

Блокування ПН/РК відбувається за рішенням регіональної комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН. Саме таке рішення підлягає оскарженню.


Адміністративне оскарження


В адміністративній процедурі оскарження скаргу на рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування подають до комісії центрального рівня (комісія з питань зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН ДПС).

Скарга подається протягом 10-ти робочих днів, починаючи з наступного дня після набрання чинності рішення про блокування ПН/РК. Якщо останній день оскарження припадає на вихідний, скарга може бути подана у перший робочий день після такого вихідного.

Строк подання скарги може бути подовжений за правилами та на підставах, визначених п. 102.6 Податкового кодексу України.

Підприємець подає скаргу на рішення про блокування ПН/РК лише в електронній формі засобами електронного зв’язку. Форму скарги визначено в додатку 1 до Порядку розгляду скарг, про який йшлося вище. Її електронна форма — (J/F1313203). До скарги можна додати пояснення та копії документів, які підтверджують інформацію, зазначену в ПН/РК.

Скарга платника податку на рішення про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН розглядається протягом 10 календарних днів з дня отримання такої скарги комісією центрального рівня. Строк розгляду скарги не може бути продовженим. Якщо ж рішення за скаргою не надсилається платнику податків протягом 10-денного строку, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника податків з дня, наступного за останнім днем зазначеного строку.


Судове оскарження


В свою чергу у випадку відмови у задоволенні скарги, підприємець може звернутися до суду. При цьому варто зазначити, що сам по собі адміністративний порядок оскарження не є обов’язковим і платник може одразу звернутися з відповідною вимогою до суду.

Щодо строків звернення до суду, то загальний строк на оскарження блокування ПН/РК становить 1095 днів. Своєю чергою, у разі оскарження блокування в адміністративному порядку, у підприємця скорочується строк звернення до суду. В такому випадку у підприємця є 3 місяці з дня отримання рішення комісії ДПС для оскарження відмови реєстрації ПН/РК у судовому порядку.

В межах судового оскарження, важливо сформувати коректно позовні вимоги, не забувши одночасно з вимогою визнання протиправної дії та скасування рішення, також заявити вимогу про зобов’язання ДПС зареєструвати відповідну ПН/РК у ЄРПН. При цьому такі вимоги по кожній окремій накладній будуть вважатися однією позовною вимогою, як наслідок розмір судового збору сплачується як за одну позовну вимогу, але по кожній окремій ПН/РК.

Попри те, що у більшості випадків судова практика стає на бік платників податків (якщо вимоги достатньо обґрунтовані), час вирішення такого спору може коливатися від декількох місяців до року.

Судовий процес, навіть по стандартизованим справам, має свої підводні камені, тому не варто покладатися в таких питаннях на вдачу, а все ж таки звернутися до професіоналів, залучивши для судового оскарження рішення про відмову у реєстрації ПН/РК адвокатів з питань податкових спорів, що обов’язково в кінцевому розрахунку зекономить час та гроші добросовісного підприємця.

37 переглядів
bottom of page